Tüm Dünya’da Kırsal kalkınmayı sağlayacak alternatif projeler üzerinde değişik çalışmalar yürütülmektedir.
Hemen hemen tüm dünyada kırsal kesimde yaşamak zor ve genel büyümeden yeterli pay almak mümkün olamamaktadır.
Böyle olunca bu bölgelerde yaşayan insanlar teknolojinin imkanlarından faydalanmak ve sosyal refahtan daha fazla pay alabilmek adına göç tercihini kullanmaktadırlar.
Hızlı göç ülkeden ülkeye farklı etkiler göstermekle birlikte sonuçta terk edilen kır alanları insansızlaşmakta, bu alanlardan üretilecek katma değer sıfırlanma tehlikesiyle baş başa kalmaktadır.
Bu tehlike gelişmekte olan ülkelerin niteliksiz işgücünün şehirlere yığılması neticesinde; istihdam açığı, yeterli altyapı stoku olmadığından sosyal birçok problemlerle birlikte şiddete yönelik suç alanları için kaynak teşkil edecek potansiyel suç stokunu artırıcı etkide bulunmaktadır.
-Gelişmişliğin bir dönem şehirleşme oranı ile ifade edildiği yapının mahsurları görülünce (gelişmiş ülkelerde), insansızlaşan toprakların tersine göçle doldurulması projeleri ile; kalabalıkta yalnızlaşan insan yığınlarını rahatlatıcı bir çözüm yanında boşalan topraklarla kaybedilen potansiyel katma değerin geri kazanılması için mesafe alındı.
Bu problemde Türkiye ne durumda?
Sonuç; kısır bir sosyoekonomik tablo.
SORUN/ÇÖZÜM:
Esasen Türkiye kaybettiği katma değerli alanları canlandıracak tedbirleri almakta çıkmazda değildir. Neden?
SORUN:
S.1. Problemin ana parçası olarak görülen kırsal kalkınma alanları nereler?
C.1. a. Orman köyleri,
b. Orman kenarı eğimli tarım dışı alanlar,
c. Tarım alanında ancak marjinal (verimsiz) toprak alanlarında kurulu köyler.
S. 2. En çok göç veren alanlar nereler?
C.3. Orman köyleri, orman kenarı eğimli arazilerdeki yerleşim yerleri ve marjinal tarım arazi alanındaki yerleşim yerleri.
ÇÖZÜM:
S.1. Bu 3 yerleşim birimlerinde tarım dışı bitkisel kaynaklarımız nelerdir?
C.1. Endemik tür bitkilerimiz ile tıbbi aromatik bitkilerimizin en fazla yetiştiği alanlardır.
S.2. Endemik tür ve tıbbi aromatik değer taşıyan bitkilerin Pazar durumu nedir?
C.2. Bu alanlar aynı zamanda organik nitelikte kaldığı için ; “ gıda, kozmetik ve ilaç” sanayii için hazır materyal olarak Dünya Pazar piyasasının tüm Türkiye potansiyeli üretime sokulsa ancak % 10 civarındaki talebi karşılayabilir. ( Bu alanlarda Pazar büyüklüğü 6 trilyon Dolar, Dünya üretimi 20 milyar Dolar. Açık 5 Trilyon 980 Milyon Dolar)
SONUÇ:
ÖNERİ:
SONUÇ:
Bu husus akla yatkın bulunursa, konunun ayrıntıları Dünya Ölçeğinde Kabul görecek teknik analizi KGTÜ ( KonyaGıda Üniversitesi)/ürün etki analizi dâhil ) tarafından yapılabilir.
Dr. Mikdat ÇAKIR
ASTAM
AR-GE KOORDİNATÖRÜ